Rolniku! Wprowadzasz na rynek swoje płody rolne?
Sprzedajesz zboże, kukurydzę, rzepak, ziemniaki, warzywa, owoce do skupów, zakładów przetwórczych czy na lokalnym Targowisku?
Masz obowiązek rejestracji działalności w Sanepidzie!
Podstawa prawna
Art. 61 ust. 1, Art. 63 ust. 1 oraz Art.64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2023 poz. 1448 z późn. zm.): „Państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które: produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego; Podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane zgłosić zamiar prowadzenia działalności właściwemu państwowemu inspektorowi sanitarnemu, przed jej rozpoczęciem; Podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych odpowiednio na podstawie art. 67 zakres danych w rejestrze zakładów ust. 3 pkt 2 i 3..”
Kogo to dotyczy?
Każdego Rolnika, który:
– Sprzedaje zboże, rzepak, warzywa, owoce lub inne produkty roślinne poza gospodarstwo (np. targowiska, punkty skupów, przetwórnie, młyny, tłocznie oleju), – Prowadzi produkcję pierwotną żywności pochodzenia roślinnego przeznaczoną do dalszego obrotu lub przetwarzania.
Nawet jeśli nie przetwarzasz tych produktów – musisz się zarejestrować!
Jak się zarejestrować?
1. Zgłoś zamiar prowadzenia działalności do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku (Sanepid).
2. Wypełnij wniosek: Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (https://www.gov.pl/web/psse-turek/w-zakresie-higieny-zywnosci-i-zywienia)
3. Przekaż wniosek do Sanepidu – osobiście, e-mailem lub pocztą.
4. Otrzymasz potwierdzenie rejestracji – bez opłat i bez potrzeby kontroli, w przypadku produkcji pierwotnej.
Dlaczego to ważne?
– Jest to wymóg ustawowy – za brak zgłoszenia grożą kary,
– Rejestracja jest konieczna przy kontrolach, ubieganiu się o dopłaty, dotacje, wnioskach PROW, płatnościach ekologicznych itp.,
– Ułatwia sprzedaż płodów rolnych do przetwórni i odbiorców, którzy wymagają legalnego statusu producenta.
Gdzie uzyskać więcej informacji?
– Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Turku / Sekcja Higieny Żywności i Żywienia, ul. Uniejowska 1a, 62-700 Turek, pokój nr 24 (II piętro).
Masz pytania?
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Turku
ul. Uniejowska 1a
62-700 Turek
63 280 36 82 / 83
sekretariat.psse.turek@sanepid.gov.pl
higiena.zywnosci.psse.turek@sanepid.gov.pl